De Ierse fiscus moet 13 miljard euro van Apple terugvorderen. Het gaat om de grootste fiscale naheffing ooit in Europa.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging heeft de Amerikaanse techgigant jarenlang illegaal fiscaal voordeel heeft genoten in Ierland, waar Apple zijn Europese hoofdvestiging heeft. Het totale bedrag wordt becijferd op 13 miljard euro, zo maakte de Deense eurocommissaris dinsdag in Brussel bekend.

Twee jaar geleden opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. “Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven. Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014”, aldus Vestager. “Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, dat is verboden onder de EU-regels voor staatssteun.”

Ierland tekent verzet aan tegen uitspraak Apple

Ierland moet nu de ‘achterstallige’ belasting tussen 2003 en 2014 plus rente terugvorderen. De Ierse minister van Financiën Michael Noonan kondigde dinsdag meteen aan de beslissing van de Europese Commissie te zullen aanvechten bij rechter, ter verdediging van het Ierse belastingstelsel.

Apple sloot in 1991 en 2007 overeenkomsten met de fiscus in Ierland, waar de hoofdzetel van zijn Europese activiteiten gevestigd is. Daardoor betaalde het technologieconcern jarenlang relatief weinig belasting over zijn verkopen in Europa. In ruil voor de belastingdeal werden in Ierland vele banen gecreëerd.

Het onderzoek van de Europese Commissie richtte zich specifiek op twee overeenkomsten die Apple sloot voor de in Cork gevestigde bedrijven Apple Operations Europe en Apple Sales International. ,,Waar u in Europa, Afrika of het Midden-Oosten ook bijvoorbeeld uw iPhone koopt, de winst wordt kunstmatig toegeschreven aan Apple Sales International dat nagenoeg geen belasting in Ierland, of elders, betaalt", aldus Vestager.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën waarschuwde eerder deze maand voor de negatieve gevolgen die de onderzoeken van Brussel naar de fiscale praktijken van meerdere Amerikaanse multinationals hebben voor de Verenigde Staten. In algemene bewoordingen werd zelfs met mogelijke tegenmaatregelen gedreigd.

Aanpak belastingontwijking

Brussel doet al jaren onderzoek naar de rechtmatigheid van fiscale voordelen die lidstaten bieden aan bedrijven als Apple, Google, Amazon en McDonalds. Die komen mogelijk neer op oneerlijke staatssteun en moeten als dat wordt aangetoond worden terugbetaald. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Nederlandse belastingdeal met koffieketen Starbucks.

In een recente brief van techbedrijven uit Silicon Valley aan de Nederlandse regering, die maandag via Het Financieele Dagblad naar buiten kwam, wezen de bedrijven juist op het belang van mogelijkheden om vooraf afspraken te maken met de fiscus in Nederland. Die mogelijkheid staat onder druk, doordat de Europese Commissie Nederland de afgelopen tijd stevig op de vingers heeft getikt in het kader van afspraken die werden gemaakt met Starbucks.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl